Wat maakt een team nou een echt topteam?

In deze training leer je aan de hand van de soft skills van Crew Resource Management wat een team efficiënter maakt. Daarnaast leer je hoe diverse teamrollen van Belbin hun invloed hebben op interactie in een team en op welke manier jouw Belbin teamrol jouw training beïnvloedt. Je leert hierbij je talenten effectief in te zetten.

Erik-Sauer_

Thema

Persoonlijke ontwikkeling, trainersvaardigheden

Trainingsduur

3 fysieke dagen van 8 uur

Trainingsvorm

Fysieke lessen op locatie

Veilig trainen

PE-trainer Erik Sauer vindt elke vorm van veiligheid ten aanzien van de deelnemers belangrijk. Vanzelfsprekend houdt Erik zich aan de regels van de Overheid en de adviezen van het RIVM m.b.t. corona.
De NOBTRA heeft een protocol ontwikkeld voor veilig trainen. Erik volg dit protocol voor de veiligheid van jou, jouw omgeving en natuurlijk ook voor zijn eigen veiligheid.

Contacturen totaal

24 uur

Zelfstudie-uren + voorbereidingsuren voor aanvang training

2 uur voorbereiding
2 uur zelfstudie

Doelgroep

Startende- en gevorderde trainers

Groepsgrootte

Minimaal 6, maximaal 12

Instroomniveau

HBO

Lesrooster 2020/2021

Rooster startdatum 1 februari 2021

DatumSoortTijdstip
1 februari1 dag fysiek9.00 - 16.00 uur
2 februari1 dag fysiek9.00 - 16.00 uur
3 februari1 dag fysiek9.00 - 16.00 uur

Rooster startdatum 28 april 2021

DatumSoortTijdstip
28 april1 dag fysiek9.00 - 16.00 uur
29 april1 dag fysiek9.00 - 16.00 uur
30 april1 dag fysiek9.00 - 16.00 uur

Locatie

Onder voorbehoud

’t Bullekroffie
Korte Ruigeweg 43
1757 GN Oudesluis (N-H)

Inclusief luncharrangement en mogelijkheid voor overnachting

Gratis parkeergelegenheid

Trainingsprijs

€ 1250,00 BTW vrij
All-in prijs inclusief koffie/thee, lunch en trainingsmateriaal, een persoonlijk online assessment (voorafgaande aan de training) en 2 literatuurboeken.

Aantal PE-punten

In aanvraag bij NOBTRA

Lesmateriaal

Boek: Crew Resource Management (Drs. T. Bijlsma)
Boek: Resultaatgericht samenwerken met Belbin (Rob Groen e.a.)

Online assessment: jouw persoonlijke Belbin teamrol rapport

Afsluitingswijze/toetsing

Eindopdracht
Om de training af te sluiten volgt een spannende eindoefening waarin alle soft skills van CRM samenkomen en waar je de invloed daarop van jouw teamrol ervaart. Na deze oefening volgt een reflectiemoment en een vooruitblik naar je beroepspraktijk.

Uitreiking

Certificaat

Lesprogramma

Interactieve training op een rustgevende locatie.

Op dag 1 worden de trossen losgegooid en begin je een avontuurlijke boottocht waarop je leert/ervaart hoe jij en je ‘bemanning’ op een effectievere wijze samen kunnen werken.
Op dag 2 ga je ontdekken wat de invloed is van stress/vermoeidheid op een goede samenwerking.
Op dag 3 leer/ervaar je hoe je het natuurlijk gedrag van jouw team optimaal kunt benutten en hun toelaatbare zwakheden kunt accepteren.

Lesopzet

Interactieve training, gericht op de praktijk, waarbij we gebruik maken van actieve werkvormen en casuïstiek.

Om inzichtelijk te maken hoe jouw teamrol de beste bijdrage kan leveren aan een team, wordt je voorafgaande aan de training uitgenodigd een online assessment te doen. De assessment wordt tijdens de training toegelicht en we gaan hiermee aan de slag.

Curriculum training

Onderwerpen

  • De soft skills van Crew Resource Management

M Mission analysis
C Communication
S Situation awareness
A Adaptability/flexibility
L Leadership
A Assertiveness
D Decision making

  • De invloed van stress en vermoeidheid op teamprestaties
  • De invloed van diversiteit op interactie binnen het team
  • Belbin teamrol assessment
  • Casuïstiek
  • Eindoefening (spannend!)

Leerdoelen

  • Je hebt de tools om gedragsverandering met behulp van de soft skills van CRM te beïnvloeden.
  • Je kunt Belbin teamrollen binnen een team herkennen en je kunt benoemen welke invloed deze rollen hebben op de interactie binnen een topteam. Daarnaast kun je jouw eigen teamrol efficiënt inzetten.

Eindresultaten
Door jouw opgedane kennis en ervaring tijdens deze training heb jij inzicht in je eigen Belbin teamrol gekregen en kun jij tools inzetten om gedragsverandering met behulp van de soft skills van CRM te beïnvloeden, zodat teams efficiënter werken en op veilige wijze hun doelen behalen. Zo maak jij van elk team een topteam!

Erik Sauer

Erik-Sauer_Topprestaties bereiken met teams die bestaan uit vakmensen. Daar ligt mijn passie. Waar de teamleden vakinhoudelijk allemaal kundig en professioneel zijn, voeg ik graag ontwikkeling  in effectief gedrag toe.

Met ruim 30 jaar ervaring bij de Koninklijke Marine in operationele teams aan boord van onze schepen heb ik als onderdeel van deze teams gemerkt dat de prestaties altijd nog iets efficiënter en zelfs veiliger kunnen.

In 2015 heb ik me bij de Koninklijke Marine bij laten scholen tot NOBTRA gecertificeerde trainer en heb ik me meer gericht op het trainen van jonge officieren en onderofficieren. Ook gaf ik trainingen aan jonge matrozen en leerlingen van de MBO opleiding Veiligheid en Vakmanschap (VeVa).

Daarnaast begeleid ik operationele vakmensen om hun vakkennis op een didactisch verantwoorde wijze over te brengen op de Nederlands Belgische Operationele School in Den Helder.

In februari 2020 heb ik besloten om ook buiten de deur van de Marine trainingen te gaan geven en heb ik mijn eigen trainingsbureau opgericht.

De sterke punten uit mijn eigen groepsrol zijn het waarborgen van een goede harmonie binnen een groep, mensgerichtheid en teamgeest. Ik hou van actieve werkvormen en het gebruik van casuïstiek.

Door het inzetten van je effectieve gedrag en interactie binnen een groep, leer je teams begeleiden naar een top prestatie!

Door me te verbinden met YNtraining middels een PE-gecertificeerde training ben ik in staat mijn expertise te delen en mijn bijdrage te leveren aan de professionaliteit van (NOBTRA) trainers.

Inschrijfformulier Trainen van topteams