Wat maakt een team nou een echt topteam?

De wet van Murphy luidt: “if there’s any way they can do it wrong, they will” (“als er een manier is waarop ze het fout kunnen doen zullen ze dat ook doen”). Waar gehakt wordt, vallen spaanders. In 70% van alle ongelukken heeft de menselijke factor een belangrijke bijdrage gehad op het ontstaan van het incident.

Crew Resource Management (CRM) richt zich op deze menselijke factoren en biedt teams tools, zodat zij goed om leren gaan met dreigingen, fouten, ongewenste situaties en organisatie- en teamdoelen op een efficiënte en veilige wijze kunnen worden behaald.

Na het volgen van deze training kun jij teams ook trainen om efficiënter, effectiever en veiliger samen te werken.

Erik-Sauer_

Thema

Persoonlijke ontwikkeling, vakontwikkeling, trainersvaardigheden

Trainingsduur

3 fysieke dagen van 8 uur

Trainingsvorm

Fysieke lessen op locatie

Veilig trainen

PE-trainer Erik Sauer vindt elke vorm van veiligheid ten aanzien van de deelnemers belangrijk. Vanzelfsprekend houdt Erik zich aan de regels van de Overheid en de adviezen van het RIVM m.b.t. corona.
De NOBTRA heeft een protocol ontwikkeld voor veilig trainen. Erik volgt dit protocol voor de veiligheid van jou, jouw omgeving en natuurlijk ook voor zijn eigen veiligheid.

Contacturen totaal

24 uur

Zelfstudie-uren + voorbereidingsuren voor aanvang training

2 uur voorbereiding
2 uur zelfstudie

Doelgroep

Startende- en gevorderde trainers

Groepsgrootte

Minimaal 6, maximaal 12

Instroomniveau

HBO

Lesrooster 2020/2021

Rooster startdatum 8 november 2021

DatumSoortTijdstip
8 november1 dag fysiek9.00 - 16.00 uur
9 november1 dag fysiek9.00 - 16.00 uur
10 november1 dag fysiek9.00 - 16.00 uur

Locatie

Pand Raak
Laan 21
1741 EA Schagen (NH)

Inclusief luncharrangement

Gratis parkeergelegenheid

Trainingsprijs

€ 1250,00 BTW vrij
All-in prijs inclusief koffie/thee, lunch, trainingsmateriaal en een literatuurboek.

Aantal PE-punten

60

Lesmateriaal

Boek: Crew Resource Management (Drs. T. Bijlsma)

Afsluitingswijze/toetsing

Eindopdracht
Tijdens de training leer je de theoretische achtergronden van CRM en word je gevraagd om zelf een korte training te verzorgen op één van de onderdelen. Om de training af te sluiten volgt een spannende eindoefening waarin alle soft skills van CRM samenkomen.

Uitreiking

Certificaat

Lesprogramma

Op dag 1 ligt de focus op het Threat Error Management model en op de 7 soft skills van CRM.

Op dag 2 gaan we ontdekken welke invloed externe factoren van invloed zijn op de interpersoonlijke vaardigheden middels de IMSAFE checklist. Ook ga je hier een korte training verzorgen.

Op dag 3 ronden we de korte trainingen af en doen we een spannende eindoefening waar alles samenkomt.

Lesopzet

Interactieve training, gericht op de praktijk, waarbij we vooral gebruik maken van actieve werkvormen en casuïstiek. Om te oefenen met het trainen van de diverse skills word je gevraagd om een korte training te verzorgen.

Curriculum training

Onderwerpen

 • De soft skills van Crew Resource Management

M Mission analysis
C Communication
S Situation awareness
A Adaptability/flexibility
L Leadership
A Assertiveness
D Decision making

 • Het Threat Error Management model (TEM)
 • De IMSAFE checklist
 • Casuïstiek
 • Trainen van soft skills
 • Eindoefening (spannend!)

Leerdoelen

 • Je leert de theoretische achtergronden van Crew Resource Management
 • Je ervaart de invloed van de soft skills van CRM en kunt dit herkennen, benoemen en toepassen in een nieuwe situatie
 • Je kunt uitleggen welke invloed externe factoren kunnen hebben op de soft skills van CRM en je kunt een team adviseren hoe ze hiermee om kunnen gaan
 • Je kunt een team observeren en evalueren aan de hand van de soft skills van CRM
 • Je bent startbekwaam om een training in CRM te verzorgen

Eindresultaten

Door jouw opgedane kennis, kunde en ervaring tijdens deze training kun jij gedragsvaardigheden binnen een team met behulp van CRM benoemen en  beïnvloeden, zodat teams efficiënter werken en op veilige wijze hun doelen behalen. Zo maak jij van elk team een topteam!

Erik Sauer

Erik-Sauer_Topprestaties bereiken met teams die bestaan uit vakmensen. Daar ligt mijn passie. Waar de teamleden vakinhoudelijk allemaal kundig en professioneel zijn, voeg ik graag ontwikkeling  in effectief gedrag toe.

Met ruim 30 jaar ervaring bij de Koninklijke Marine in operationele teams aan boord van onze schepen heb ik als onderdeel van deze teams gemerkt dat de prestaties altijd nog iets efficiënter en zelfs veiliger kunnen.

In 2015 heb ik me bij de Koninklijke Marine bij laten scholen tot NOBTRA gecertificeerde trainer en heb ik me meer gericht op het trainen van jonge officieren en onderofficieren. Ook gaf ik trainingen aan jonge matrozen en leerlingen van de MBO opleiding Veiligheid en Vakmanschap (VeVa).

Daarnaast begeleid ik operationele vakmensen om hun vakkennis op een didactisch verantwoorde wijze over te brengen op de Nederlands Belgische Operationele School in Den Helder.

In februari 2020 heb ik besloten om ook buiten de deur van de Marine trainingen te gaan geven en heb ik mijn eigen trainingsbureau opgericht.

De sterke punten uit mijn eigen groepsrol zijn het waarborgen van een goede harmonie binnen een groep, mensgerichtheid en teamgeest. Ik hou van actieve werkvormen en het gebruik van casuïstiek.

Door het inzetten van je effectieve gedrag en interactie binnen een groep, leer je teams begeleiden naar een top prestatie!

Door me te verbinden met YNtraining middels een PE-gecertificeerde training ben ik in staat mijn expertise te delen en mijn bijdrage te leveren aan de professionaliteit van (NOBTRA) trainers.

Inschrijfformulier Trainen van topteams