Opleidingsbeschrijving

Trainen is een ambacht; een prachtig vak, waarbij je een didactische bijdrage mag leveren aan de ontwikkeling van mensen. Is dit ook jouw passie en wil je met vertrouwen het vak starten? Dan is deze vakopleiding geknipt voor jou. Met onze toptrainers ben jij verzekerd van professionele begeleiding en inspirerende leerzame lessen.

Je wordt opgeleid tot gekwalificeerd trainer, die zelfstandig in staat is middels trainingsvraagstukken didactische trainingen op maat te kunnen ontwerpen, voor te bereiden en uit te voeren aan groepen/teams. In de vormgeving van het trainingsprogramma herkennen de deelnemers straks jouw ‘signatuur’; jouw vakbekwaamheid, creativiteit en eigenheid.

Twee toptrainers uit het werkveld begeleiden je intensief. Tijdens de lesdagen werk je toe naar leerdoelen veelal aan de hand van praktijkcases. De gevarieerd ingezette didactische werkvormen houden de lesdagen doeltreffend, energiek en inspirerend.

Door de gerichte feedback op jouw werkwijze/gedrag en de hulp bij het bouwen aan jouw portfolio en Persoonlijk Ontwikkel Plan (POP) ontwikkel jij je trainerscompetenties en trainersstijl.

Loopbaanontwikkeling
Gedurende de opleiding krijg je al zicht op jouw professionele trainerscarrière. Als ultieme voorbereiding op de praktijk, ga je namelijk al tijdens de opleiding met je eerste externe trainersopdracht aan de slag. Onderdeel van het examen is het daadwerkelijk uitvoeren van een didactische training aan een groep bij een extern bedrijf/instelling.

 

Voor wie

Deze opleiding is bedoeld voor volwassenen die van het trainersvak hun beroep willen maken. Zij richt zich zowel op aankomende trainers aan het begin van hun nieuwe carrière, als op vak-professionals die zichzelf en hun trainingen/opleidingen binnen het bedrijf naar een didactisch hoger level willen brengen. We geven als voorbeelden, young professionals, mensen die zich willen omscholen tot trainer, docenten, coaches, facilitators, managers, leidinggevenden enzovoort.

Werkervaringsgarantie

Na succesvolle afronding van deze 1-jarige vakopleiding bieden wij jou de mogelijkheid om je bij YNtraining aan te sluiten en zeemijlen te gaan maken. Vanuit jouw expertise mag je inspirerende kick-off trainingen aanbieden en kun je professionele begeleiding-op-maat krijgen bij de opzet en uitvoering van jouw trainingen. Neem gerust contact op voor meer informatie via email info@yntraining.nl of telefonisch 06 22543204. Wij vertellen je alles over deze unieke kans!

Niveau

HBO

Toelatingsprocedure open inschrijving

Gratis en vrijblijvende intake
Maak gerust een afspraak voor een intakegesprek. Wij kunnen je alles vertellen over de vakopleiding en beantwoorden graag je vragen.  Email; info@yntraining.nl. Telefoonnummer 06-22543204.

Toelatingscriteria
Je hebt een HBO- of Academische opleiding gevolgd en succesvol afgesloten. Indien je niet beschikt over de juiste vooropleiding, maar via bijscholing en werkervaring kunt aantonen dat je je inmiddels tot HBO werk- en denkniveau hebt ontwikkeld en voldoende affiniteit met het werkveld hebt, is instroom mogelijk.

Open inschrijving
Je kunt je inschrijven voor de trainersvakopleiding bij YNtraining door op de website online het inschrijvingsformulier in te vullen. Na inschrijving maken we een afspraak voor een kennismakingsgesprek.

Portfolio

Tijdens je opleiding bouw je aan een portfolio. In jouw portfolio laat je je opgedane kennis, inzichten en vaardigheden zien aan de hand van je uitgewerkte thuiswerk- en praktijkopdrachten, die je erin opneemt. Het zijn jouw bewijsstukken van Proeve van Bekwaamheid.

Persoonlijk Ontwikkel Plan (POP)

In jouw POP werk je vanuit je reeds aanwezige competenties bij aanvang van de opleiding toe naar professionele trainerscompetenties. Dit doe je door tijdens de opleiding veel op jezelf te reflecteren en te werken aan je ontwikkeldoelen. Zo ga je ontdekken wie jij als trainer bent en wat jou zo speciaal maakt.

Begeleide intervisiegroep

Aan het begin van de opleiding vorm je een intervisiegroep. Onder begeleiding van jouw trainer-coach kom je zes keer bij elkaar om het geleerde van de lesdagen uit te diepen. Je werkt verder aan je trainersvaardigheden en doelgericht aan je Persoonlijk Ontwikkeling Plan (POP). Je bespreekt en beoefent concrete (leer)situaties en leert hier dieper op te reflecteren. De intervisiegroep is een plek waar je van elkaar leert en je competenties versterkt. Van de intervisiedagen maak je verslagen.

Studiewijze

Wij kiezen voor blended-learning, omdat dit de meest effectieve en efficiënte studiewijze is met de beste leerresultaten.  

Het is een combinatie tussen offline of hybride* en online lesdagen met een online leeromgeving. Voorafgaand aan de eerste lesdag krijg je toegang tot jouw online leeromgeving. De leeromgeving loopt als een rode draad door de opleiding en ondersteunt je in het leerproces. Met onder andere digitale lesmaterialen, thuiswerkopdrachten en een plek om jouw portfolio en Persoonlijk Ontwikkel Plan (POP) te vullen.

*Hybride lesdag
Tijdens een hybride lesdag krijgt een klein groepje deelnemers les in een fysieke lesruimte en doet de rest van de deelnemers live online (bijvoorbeeld via zoom) mee.

Opzet en doel

Opzet van de opleiding kenmerkt zich door een combinatie van;

  • Literatuurstudie
  • Het uitwerken en voorbereiden van thuiswerkopdrachten met ondersteuning van online leeromgeving
  • Interactieve lesdagen (14)
  • Begeleide intervisiedagen (6)
  • Vullen portfolio en ontwikkelen Persoonlijk Ontwikkel Plan (POP)

De interactieve lesdagen worden gegeven door een toptrainer uit het werkveld en zijn gericht op het toewerken naar leerdoelen. Je gaat veel oefenen aan de hand van praktijkcases middels gevarieerde didactische werkvormen; waarvan presentaties, praktijksimulaties, brainstormsessies, discussies, stellingen, demonstraties, evaluaties, associaties en spelopdrachten voorbeelden zijn.

Door de gerichte feedback op jouw werkwijze/gedrag en eigen reflectie, het bouwen aan je portfolio en Persoonlijk Ontwikkel Plan (POP) ontwikkel je je trainerscompetenties en trainersstijl.

Tussen de lesdagen door werk je aan opdrachten ter verwerking van de stof en/of voorbereiding op de volgende lesdag. Daarnaast neem je deel aan een intervisiegroep ter uitdieping van het geleerde uit de lesdagen en reflectie. Deze dagen worden begeleid door een top trainer-coach.

LesdagLiteratuurstudieLesdagLiteratuurstudie
ThuisstudieThuisstudie
Portfolio en POPPortfolio en POP
IntervisieIntervisie

Doel van de opleiding is het toewerken naar uitvoering van het geleerde in het werkveld, zodat je na het behaalde diploma ook echt klaar bent om het trainersvak vol vertrouwen vorm te geven. Het examen sluit je af met de daadwerkelijke uitvoering van een training op locatie, waarbij je laat zien over de benodigde trainersvaardigheden te beschikken.

Intensieve begeleiding

Tijdens de opleiding word je intensief begeleid door 2 toptrainers uit het werkveld. De hoofdtrainer* verzorgt alle lesdagen; de trainer-coach neemt de intervisiedagen voor zijn/haar rekening.

Ook zal een trainersacteur zijn/haar opwachting maken om studenten realistisch tegenspel te bieden tijdens praktijksimulaties en studenten te kunnen voorzien van doeltreffende feedback.

Je kunt tijdens de opleiding altijd een beroep doen op persoonlijke begeleiding, zodat je je leertraject optimaal kunt benutten.

* Hoofdtrainer
De hoofdtrainer is NOBTRA gecertificeerd. NOBTRA zet zich in voor de kwaliteitstoetsing en -ontwikkeling van beroepstrainers en trainersopleidingsinstituten.

Groepsgrootte

Een studentengroep bestaat uit minimaal 6 en maximaal 12 deelnemers.

Leslocatie

Onder voorbehoud

Landgoed de Horst
De Horst 1
3971 KR
Driebergen-Rijsenburg

Inclusief luncharrangement

Gratis parkeren

CPION erkend Post HBO diploma

De Post HBO registeropleiding Professioneel Trainer is erkend door het Centrum Post Initieel Onderwijs Nederland (CPION). Deze toetst opleidingen op inhoud, niveau en arbeidsmarktrelevantie. Deze erkenning betekent, dat je een officieel Post HBO registeropleiding volgt.

Na succesvolle afronding van de opleiding ontvang je het CPION erkende diploma en wordt je met een uniek registratienummer opgenomen in het CPION Abituriëntenregister.

NOBTRA erkende opleiding

NOBTRA logo

De POST HBO Registeropleiding Professioneel Trainer is NOBTRA gecertificeerd. NOBTRA (Nederlandse Orde van Beroeps Trainers) is dé branche-en beroepsorganisatie voor Trainers. Zij bevordert en bewaakt de kwaliteit van het trainersvak in Nederland.

Na het behaalde diploma kun jij je als NOBTRA erkende trainer inschrijven, nadat je 25 dagen praktijkervaring hebt opgedaan.

Je kunt je tijdens de opleiding al opgeven als kennismakingslid voor maar € 75,00 per jaar.  Klik hier voor inschrijving als kennismakingslid bij NOBTRA.

Diplomacriteria

Je mag het CPION en NOBTRA erkende Post-HBO registerdiploma Professioneel Trainer in ontvangst nemen, als;

  • Je hebt deelgenomen aan tenminste 95% van de opleidingsdagen
  • Je hebt deelgenomen aan minimaal 4 van de 6 intervisiedagen
  • Jouw portfolio (met alle uitgewerkte opdrachten) positief is beoordeeld
  • Je je praktijkexamen met goed gevolg hebt afgelegd (= verzorgen training voor afdeling bij extern bedrijf/instelling)
  • Je aan alle betalingsverplichtingen hebt voldaan

Mocht je onverhoopt niet slagen voor het praktijkexamen, mag je herkansen tegen vergoeding.

Tijdsinvestering

Opleidingsduur10 - 12 maanden
Lesdagen14
Intervisiedagen6
Lestijden (lesdagen en intervisiedagen)9.30 – 17.30 uur (8 lesuren)
Studiebelastingsuren (SBU)400 uren (50 dagen) Inclusief lesdagen, intervisiedagen, literatuurstudie, thuisstudie, portfolio, POP, examenvoorbereiding en examen

Verplichte literatuur en kosten

Tijdens de opleiding maak je gebruik van de volgende verplichte literatuur. Deze zijn inclusief en ontvang je na betaling van de opleiding.

Aanschaf kosten
Galan, K. de (2018). Trainen een praktijkgids. Amsterdam: Pearson Benelux. ISBN: 9789043034005€ 30,95
Galan, K. de (2017). Trainingen ontwerpen. Zaltbommel: Thema. ISBN: 9789462720091€ 25,95
Kaufman, L. en Ploegmakers, J. (2018). Het geheim van de trainer. Amsterdam: Pearson Benelux. ISBN: 9789043021364€ 33,95
Remmerswaal, J. (2019). Handboek Groepsdynamica. Amsterdam: Boom uitgevers. ISNB: 9789024402328€ 51,50
Totale literatuurkosten (raming 2021)€ 142,35