Voor iedereen die trainer wil worden. Deze trainersopleiding is bedoeld voor volwassenen die van het trainersvak hun beroep willen maken. Je kunt meedoen als aankomende trainer als je aan het begin van je nieuwe carrière staat, en ook als je als vak-professional jezelf en jouw trainingen/opleidingen naar een didactisch hoger level wil brengen. Omdat deze opleiding een post-HBO opleiding is, dien je aantoonbaar HBO werk- en denkniveau te hebben.
Open inschrijving
Gratis en vrijblijvende intake
Maak gerust een afspraak voor een intakegesprek. Wij kunnen je alles vertellen over de vakopleiding en beantwoorden graag je vragen. Email: mirjam@yntraining.nl of bel: 06-48159567
Open inschrijving
Je kunt je inschrijven voor de trainersvakopleiding bij YNtraining door op de website online het inschrijvingsformulier in te vullen.
Portfolio
Tijdens je opleiding bouw je aan een portfolio. In jouw portfolio laat je je opgedane kennis, inzichten en vaardigheden zien aan de hand van je uitgewerkte thuiswerk- en praktijkopdrachten, die je erin opneemt. Het zijn jouw bewijsstukken van Proeve van Bekwaamheid.
Persoonlijk Ontwikkel Plan (POP)
In jouw POP werk je vanuit je reeds aanwezige competenties bij aanvang van de opleiding toe naar professionele trainerscompetenties. Dit doe je door tijdens de opleiding veel op jezelf te reflecteren en te werken aan je ontwikkeldoelen. Zo ga je ontdekken wie jij als trainer bent en wat jou zo speciaal maakt.
Begeleide intervisie
Tijdens de opleiding ontvang je ook begeleide intervisie (supervisie). Onder begeleiding van jouw trainer-coach kom je bij elkaar om het geleerde van de lesdagen uit te diepen. Je werkt verder aan je trainersvaardigheden en doelgericht aan je Persoonlijk Ontwikkeling Plan (POP). Je bespreekt en beoefent concrete (leer)situaties en leert hier dieper op te reflecteren.
Daarnaast start je als deelnemers zelf ook een intervisiegroepje. Dit is een plek waar je van elkaar leert en je competenties versterkt. Van de intervisie bijeenkomsten maak je steeds korte verslagen.
Studiewijze
Wij kiezen voor blended-learning, omdat dit de meest effectieve en efficiënte studiewijze is met de beste leerresultaten.
Het is een combinatie tussen offline en online lesdagen met een online leeromgeving. Voorafgaand aan de eerste lesdag krijg je toegang tot jouw online leeromgeving. De leeromgeving loopt als een rode draad door de opleiding en ondersteunt je in het leerproces. Met onder andere digitale lesmaterialen, thuiswerkopdrachten en een plek om jouw portfolio en Persoonlijk Ontwikkel Plan (POP) te vullen.
Opzet en doel
Opzet van de opleiding kenmerkt zich door een combinatie van;
- Literatuurstudie
- Het uitwerken en voorbereiden van thuiswerkopdrachten met ondersteuning van online leeromgeving
- Interactieve lesdagen (14), fysiek en online vormgegeven
- Supervisie (4 halve dagen)
- Intervisie
- Vullen portfolio en ontwikkelen Persoonlijk Ontwikkel Plan (POP)
Je gaat veel oefenen aan de hand van praktijkcases middels gevarieerde didactische werkvormen; waarvan presentaties, praktijksimulaties, brainstormsessies, discussies, stellingen, demonstraties, evaluaties, associaties en spelopdrachten voorbeelden zijn.
Doel van de opleiding is het toewerken naar uitvoering van het geleerde in het werkveld, zodat je na het behaalde diploma ook echt klaar bent om het trainersvak vol vertrouwen vorm te geven. Het examen sluit je af met de daadwerkelijke uitvoering van een training op locatie, waarbij je laat zien over de benodigde trainersvaardigheden te beschikken.
Intensieve begeleiding
Tijdens de opleiding word je intensief begeleid door 2 toptrainers uit het werkveld. De hoofdtrainer verzorgt alle lesdagen; de trainer-coach neemt de supervisie voor haar rekening.
Groepsgrootte
Een studentengroep bestaat uit minimaal 5 en maximaal 12 deelnemers.
Locatie
VilaVerde in Naarden.
Kooltjesbuurt 13.
Inclusief luncharrangement, koffie/thee en lekkers
Gratis parkeren
CPION erkend Post HBO diploma
De Post HBO registeropleiding Professioneel Trainer is erkend door het Centrum Post Initieel Onderwijs Nederland (CPION). Deze toetst opleidingen op inhoud, niveau en arbeidsmarktrelevantie. Deze erkenning betekent, dat je een officieel Post HBO registeropleiding volgt.
Na succesvolle afronding van de opleiding ontvang je het CPION erkende diploma en wordt je met een uniek registratienummer opgenomen in het CPION Abituriëntenregister.
NOBTRA erkende opleiding
De POST HBO Registeropleiding Professioneel Trainer is NOBTRA gecertificeerd. NOBTRA (Nederlandse Orde van Beroeps Trainers) is dé branche-en beroepsorganisatie voor Trainers. Zij bevordert en bewaakt de kwaliteit van het trainersvak in Nederland.
Na het behaalde diploma kun jij je als NOBTRA erkende trainer inschrijven, nadat je 25 dagen praktijkervaring hebt opgedaan.
Je kunt je tijdens de opleiding al opgeven als kennismakingslid voor maar € 75,00 per jaar. Klik hier voor inschrijving als kennismakingslid bij NOBTRA.
Diplomacriteria
Je mag het CPION en NOBTRA erkende Post-HBO registerdiploma Professioneel Trainer in ontvangst nemen, als;
- Je hebt deelgenomen aan tenminste 95% van de opleidingsdagen
- Je hebt deelgenomen aan de supervisie en intervisie
- Jouw portfolio (met alle uitgewerkte opdrachten) positief is beoordeeld
- Je je praktijkexamen met goed gevolg hebt afgelegd (= verzorgen van een training/workshop)
- Je aan alle betalingsverplichtingen hebt voldaan
Mocht je onverhoopt niet slagen voor het praktijkexamen, mag je herkansen tegen vergoeding.
Tijdsinvestering
Opleidingsduur | 9 maanden |
Trainingsdagen (incl. proeve van bekwaamheid) | 14 (incl. een aantal dagen online trainingen) |
Intervisie | 4 halve dagen begeleid, 2 op eigen initiatief |
Tijden | zie agenda vakopleiding |
Voorbereidingstijd Totale verwachte tijdsinvestering | Reken op 4 tot 8 uur voorbereiding voor een trainingsdag. Hoe meer je erin stopt, hoe meer plezier en ervaring je er natuurlijk uithaalt. Inclusief lesdagen, intervisiedagen, literatuurstudie, thuisstudie, portfolio, POP, examenvoorbereiding en examen, moet je rekening houden met 250-400 uur. |
Verplichte literatuur en kosten
Tijdens de opleiding maak je gebruik van de volgende verplichte literatuur. Deze kun je bestellen bij je inschrijving of zelf aanschaffen voor start van de opleiding.
Aanschaf kosten | |
Galan, K. de (2018). Trainen een praktijkgids. Amsterdam: Pearson Benelux. ISBN: 9789043034005 | 32,50 |
Galan, K. de (2017). Trainingen ontwerpen. Zaltbommel: Thema. ISBN: 9789462720091 | 29,50 |
Remmerswaal, J. (2019). Handboek Groepsdynamica. Amsterdam: Boom uitgevers. ISNB: 9789024402328 | 57,50 |
Totale literatuurkosten (raming 2021) | 119,50 |