Definitie

Trainen is een ambacht. Een trainer is een vak-professional, die zelfstandig in staat is om middels trainingsvraagstukken didactische trainingen op maat te ontwerpen, voor te bereiden en uit te voeren aan groepen/teams. In de vormgeving van het trainingsprogramma herkennen de deelnemers  jouw ‘signatuur’; jouw vakbekwaamheid, creativiteit en eigenheid.

Beeldvorming van het beroep

Trainen is een boeiend vak
Het is een activiteit waarbij het effect van het werk snel zichtbaar is; je ziet het direct aan de reacties van de deelnemers en middels het evaluatieformulier aan het einde van de training.
De afwisseling aan trainingsthema’s in het werk van een trainer is vaak groot. Aan het begin van de week geeft zij een training over onderhandelen, aan het eind van de week een dag over leiderschap. Daarnaast werkt de trainer voor zeer uiteenlopende bedrijven/organisaties en doelgroepen. Als trainer geldt vaak het voorrecht om ‘overal je neus in te mogen steken’, om functioneel nieuwsgierig te mogen zijn. Elke training leert zij over haarzelf en wordt zij voortdurend uitgedaagd.

Trainen is ook een veeleisend vak
Een trainer maakt lange dagen en staat tijdens de training altijd ‘aan’. Trainen is performen en dat is in elk geval altijd honderd procent geven. Als trainer kun je ook niet altijd zien of dat wat je hebt overgebracht in de training ook echt is blijven hangen bij de deelnemers en een plek heeft gekregen in de praktijk. Het trainersvak is vaak vluchtig; je werkt intensief maar vaak relatief kort met mensen en hebt niet altijd tijd om je echt te verdiepen in de organisatie waar je voor werkt. Het is ook een vak van hollen en stilstaan. Drukke periodes wisselen zich af met rustige tijden.

Waarom kies je voor dit vak?

We laten dit zien vanuit 3 verschillende invalshoeken met reacties van trainers uit het werkveld.

Als je wilt werken aan de ontwikkeling van mensen

  • ‘Het is mooi als je in staat bent om mensen zich te laten realiseren op welke kennis en welk ervaringsniveau deelnemers zitten, en om hen vervolgens te helpen een nieuwe ontwikkeling op gang te brengen’.
  • ‘Het gaat mij erom dat ik ervoor heb kunnen zorgen dat mijn deelnemers anders, kritischer zijn gaan nadenken over hun situaties en dus na de training anders reageren in de praktijk.’

Als je wilt werken aan de ontwikkeling en verbetering van communicatie in organisaties

  • ‘Mooi aan het trainersvak is dat je mensen verder kunt helpen en daardoor ook de organisatie verder helpt in het succesvol bereiken van hun doelstellingen.’
  • ‘Ik vind het steeds een prachtige ervaring om teams in een workshop of training samen aan de slag te krijgen en hen nieuwe dingen bij elkaar te laten ontdekken waardoor ze inspiratie opdoen voor klussen in hun praktijk’.

Als je wilt werken als betrokken buitenstaander

  • ‘De enorme afwisseling in organisaties, vraagstukken, culturen, soorten mensen en de niveaus waarop je tegelijkertijd bezig bent, maken het een inspirerend vak’.
  • ‘Het is bijzonder om als buitenstaander zo betrokken te mogen zijn en dit ook te creëren bij je deelnemers. Het stelt je ook in staat om kennis te maken met een enorme diversiteit aan mensen en organisaties’.

Bron; Kaufman, L. en Ploegmakers, J. (2018). Het geheim van de trainer. Amsterdam: Pearson Benelux. ISBN: 9789043021364.

Werkdomeinen

Overheidsinstanties en alle profit- en non-profitbedrijven van klein tot groot.

Instituut

Trainers maken veelal onderdeel uit van trainingsbureaus, maar opereren ook vaak vanuit hun eigen bedrijf.

Type trainers

  • Vak-professionals, die hun eigen vakkennis en praktijkervaring overdragen in trainingen
  • Allround trainers, die zich telkens willen richten op nieuwe trainingsvraagstukken en type bedrijven/organisaties
  • In-company trainers, die verbonden zijn aan 1 bedrijf/organisatie en binnen deze setting trainingen verzorgen
  • Trainers in het onderwijs. Vaak combineren zij onderwijs met trainingen in het bedrijfsleven