Onderstaande redenen zorgen er allemaal voor dat de flow uit jouw workshop, training of bijeenkomst gaat. De tips die je van ons krijgt, kun je morgen al gebruiken in je sessies, trainingen of workshops. Ik hoop dat je gaat merken wat wij merkten in onze trainingen. Wil je ervaringen delen, of een keertje sparren? Je mag altijd direct contact met ons opnemen.
Herken jij deze 5 valkuilen bij jezelf?
1. Je stelt jezelf ongemerkt te veel centraal.
Dat klinkt misschien als een open deur. Hoeveel bedrijven zijn er wel niet die hun ‘’klant centraal stellen’’ maar het ondertussen alleen over zichzelf hebben. Probeer bij jezelf eens na te gaan of jij dit onbewust ook doet. Ben jij iemand die zegt ‘’ik heb vandaag voor jullie het volgende programma bedacht’’ of zeg jij ‘’jullie ontdekken vandaag hoe (…)’’? Misschien heb je wel eens collega’s horen zeggen dat ze niet zo snel een werkvorm gebruiken waarbij deelnemers staan, omdat ze zelf ‘’meer van het zitten zijn’’. Laat je persoonlijke voorkeuren niet domineren in je programma, maar zet je medewerkers/ deelnemers op de eerste plaats. Op deze manier ga je meer aansluiten bij hun wensen en -behoeften. En zo krijg je opnieuw meer flow in je programma.
2. Je bent veel tijd kwijt met niet relevante vragen.
Soms vragen deelnemers aan een bijeenkomst naar de bekende weg, vaak is dit een vorm van gehoord willen worden, of eigen kennis en kunde tentoon te spreiden. Dat soort vragen vermijd je natuurlijk liever, want die tijd kun je wel beter gebruiken. En toch is het tegelijkertijd heel belangrijk dat je aandacht schenkt aan wat er in het ‘hier en nu’ gebeurt. Doe je dat niet, dan stop je de vraag in de onderstroom waar het blijft rondzwemmen tot het weer boven water komt en gegarandeerd opnieuw om je aandacht gaat vragen. De taak voor jou hier is dus om de vraag te erkennen, maar ook kort en krachtig te blijven.
3. Je uitleg is te lang, je ziet mensen afdwalen
Het gebeurt ons allemaal wel eens. Een moment van droge stof in een workshop of training. Je moet iets uitleggen en dat vraagt gewoon wat meer tijd. Hoe kun je hier nou goed mee omgaan? Wat in elk geval ontzettend helpt is voor jezelf de volgende stelregel vasthouden: ‘’anders gaat boven hetzelfde’’. Kun je tijdens de uitleg mensen 2 minuten (liefst ook nog staand) in tweetallen elkaar de kern van wat je net verteld hebt, laten vertellen? Of kun je ze elkaar laten interviewen over wat ze al weten van het onderwerp? Dan hebben ze al geleerd van elkaar en jij gehoord waar je eventuele uitleg kunt inkorten.

4. Je houdt eenzelfde spreektempo aan.
Ook hier geldt: ‘’anders gaat boven hetzelfde’’. Naast variatie in je werkvormen is het ook belangrijk dat je genoeg varieert met je spreektempo. Je bent misschien geneigd om rustig te praten, want je wilt zeker weten dat je goed te volgen bent. Wanneer je langere tijd langzaam of monotoon praat, dwalen de hersenen weer af. Dit komt omdat onze hersenen dan extra capaciteit over hebben om zich met andere zaken bezig te houden: to-do lijstjes bijvoorbeeld. Of wat we vanavond willen eten. Allemaal dingen die helemaal niets met het doel van jouw bijeenkomst te maken hebben. Grote kans dat deelnemers halverwege jouw verhaal, in hun gedachten met hun eigen verhaal aan de gang gaan. Op zoek dus naar het optimum van de hersenen van jouw mensen om voldoende te worden uitgedaagd.
5. Je kort de interactiemomenten in wanneer je tijd tekort komt
Aan het einde van de dag, kom je altijd tijd tekort. Deze tijd haal je vaak van interactiemomenten af, want je wilt wel het hele programma zoals gepland behandeld hebben. Het is echter belangrijk voor deelnemers om succeservaringen te beleven, te oefenen en samen te leren. Dit laat het vertrouwen in eigen kunnen groeien. Voor een volgende sessie is het daarom wel zo belangrijk om dit in je achterhoofd te houden: Na een feedbackronde is het heel waardevol om nog een keer te doen/ oefenen. Hou hier dus met je dagprogramma rekening mee, zet oefenen centraal en niet het zogeheten plenaire deel.
POST HBO Registeropleiding Professioneel Trainer
In onze opleiding besteden we extra aandacht aan het ontwerp voor een training, waarbij de opbouw zich vormt om de oefeningen heen.
Wil jij hier meer over weten? Neem dan direct telefonisch contact met ons op.
Heb je liever dat wij contact met jou opnemen? Vul dan ons contactformulier in. We nemen binnen 24 uur contact met je op.